Fem sportsgrene, der har deltaget i alle olympiske sommerlege

Svømning, biatlon, kunstnerisk gymnastik og tennis er alle fast inventar ved de olympiske sommerlege. Disse sportsgrene er blevet konkurreret gennem hele historien fra 1896 til i dag. Her er nogle fakta om disse sportsgrene. Ud over svømning har disse lege også indeholdt vandmotorsport og andre begivenheder.

Kunstnerisk gymnastik

Kunstnerisk gymnastik er en begivenhed, hvor gymnasterne udfører forskellige bevægelser på forskellige gymnastikredskaber, såsom spring, gulvmåtter, balancebjælker og stillringe. Konkurrencen bedømmes på atleternes færdigheder, styrke og kontrol. Den har været en del af de olympiske lege siden 1896.

Kunstnerisk gymnastik har været en del af de olympiske lege siden de første i 1896, og kvinder har haft lov til at konkurrere i sporten siden 1928. De første olympiske sommerlege for kunstnerisk gymnastik omfattede også kvindekonkurrencer, og George Eyser, en olympisk deltager fra 1904, konkurrerede med et træben. Han havde mistet sit venstre ben i sin ungdom under træning.

Siden 2013 har den amerikanske gymnast Simone Biles domineret kunstnerisk gymnastik. Hun har vundet fem VM-titler i alt og har 30 VM- og OL-medaljer. Hun har fire olympiske guldmedaljer og 19 verdenstitler. Hun er den eneste kvinde, der har udført Yurchenko-dobbeltspringet i en olympisk konkurrence.

Svømning

Svømning har været en del af de moderne olympiske lege siden legene i 1896 i Athen i Grækenland. Siden da har sporten været til stede ved alle olympiske sommerlege. Der er fire hoveddiscipliner, der konkurreres i svømning, herunder mænds og kvinders konkurrencer. I 1904 blev svømmekonkurrencerne afholdt udendørs i åbent vand, selv om distancerne var lidt kortere, end de er i dag. I 1912 omfattede de Olympiske Lege for første gang svømmekonkurrencer for kvinder.

De første olympiske sommerlege omfattede ti sportsgrene, og svømning var en af dem. Nu er den næst efter atletik den næststørste i antallet af konkurrencer. De olympiske lege i 2020 vil omfatte i alt 35 svømmekonkurrencer, herunder 1500 meter fri svømning for mænd og kvinder.

Tennis

Tennis har været en del af OL siden de første lege blev afholdt i Athen, Grækenland, i 1896. Den første guldmedalje blev tildelt John Boland, som besejrede Dionysios Kasdaglis i single. Sporten fortsatte med at være en del af legene indtil 1924, hvor den trak sig ud af legene. Tennis vendte dog tilbage til sommerlegene som en demonstrationsbegivenhed for spillere under 21 år i 1984.

I herresingle- og damesinglekonkurrencerne deltager op til 64 spillere hver. Kvindernes lodtrækning er en runde mindre end mændenes, mens mændenes lodtrækning har fem runder. I den blandede doublekonkurrence er der 16 hold. Både kvinder og mænd kvalificerer sig automatisk til doublekonkurrencerne og kan vælge deres partner fra deres land.

Biatlon

Biathlon er en sport, der er baseret på langrend. Den styres af Union Internationale de Pentathlon Moderne et Biathlon (UIPMB) og blev første gang afholdt ved de olympiske lege i Squaw Valley i 1960. I 1992 blev der også kvinder med i konkurrencen ved vinterlegene i Albertville. I 1993 blev den internationale biatlonunion adskilt fra UIPMB og blev sportens eget internationale styrende organ.

Biatlon består af 11 discipliner, der bedømmes efter tid. Der er et individuelt løb for mænd og kvinder og et blandet stafetløb for mænd og kvinder. I den individuelle konkurrence skal deltagerne ramme fem mål med fem kugler i hvert forsøg. Hvis målene ikke nås, lægges der et minut til deltagerens tid. Samlet set går de 60 bedste atleter videre til forfølgelsesløbet.

Roning

Roning er en holdsport, der kræver både fysisk og mental styrke. Atleterne skal have stor udholdenhed og perfekt synkronisering for at få succes. Der er forskellige roller for roere i forskellige konkurrencer, og der er seks baner i et roningløb.

Roningens olympiske succes har strakt sig over næsten halvfjerds år. I sommeren 1936 vandt USA's herre-otte hold guld i Berlin. Ved de samme lege vandt USA guld i dobbeltsculler. Ud over mændenes singlesculler har rosporten også vundet medaljer i dobbeltsculler, firer og par. Sporten har været repræsenteret ved de olympiske lege hver sommer siden de første lege i 1900.

En national olympisk komité kan tilmelde én båd pr. disciplin. Kvalifikationsregattaer afgør, hvilke roere der bliver udvalgt til at deltage i de olympiske lege. De bedst placerede både i hver disciplin er garanteret en plads ved verdensmesterskaberne. Når først besætningen er udvalgt, kan roerne kun udskiftes, hvis de bliver skadet eller syge.


Udgivet i Uncategorized